Ingekleurde foto Audrey Hepburn

Audrey Hepburn. Photo: Bud Fraker. Color: Emiel Verwijst, https://www.facebook.com/DutchHistoryInColor/ (color sources: tumblr).

Stijlicoon Audrey Hepburn werd in het Belgische Elsene geboren als Audrey Kathleen Ruston. Ze was een dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Ruston en de Nederlandse Ella barones van Heemstra.

In 1939 scheidden haar ouders, maar haar moeder woonde toen al enkele jaren in Nederland, terwijl Hepburn bij haar vader in Londen verbleef. Na de inval in Polen in september 1939 en de daaropvolgende Britse oorlogsverklaring aan Duitsland werd Hepburn door haar moeder naar Nederland gehaald in de verwachting dat het neutrale Nederland buiten de oorlog zou blijven. Hepburn ging in Arnhem naar de Openbare Lagere School. Het gezin woonde in Arnhem eerst in een eengezinswoning en daarna in Velp tot aan het einde van de oorlog. Na de bevrijding in 1945 verhuisde Hepburn naar Amsterdam, waar ze balletlessen nam bij Sonia Gaskell. 

Na de oorlog speelde ze op achttienjarige leeftijd een rolletje als KLM-stewardess in Nederlands in zeven lessen. De regisseur van deze Nederlandse film uit 1948, Charles Huguenot van der Linden, zou later claimen dat hij de ontdekker was van Hepburn. Later verhuisde ze met haar moeder naar Londen waar ze balletles nam. Audrey had altijd al een passie voor ballet en wilde het in deze wereld maken. Maar door geen enkele auditie werd ze geselecteerd. Ze heeft ook als model gewerkt en begon pas later, in 1951, met acteren in speelfilms. Tijdens een opname in Zuid-Frankrijk werd ze opgemerkt door de schrijfster Colette, die haar wilde als hoofdrol in het door haar geschreven stuk Gigi. Andere bekende hoofdrollen van haar zijn onder meer in de films Sabrina (1954), The Nun's Story (1959), Breakfast at Tiffany's (1961), Charade (1963), My Fair Lady (1964) en Wait Until Dark (1967). 

In 1992 kreeg Hepburn van de Amerikaanse president George H.W. Bush de "Presidential Medal of Freedom" als erkenning van haar werk voor Unicef. Ze stierf op 63 jarige leeftijd (20 Januari 1993) in haar woonplaats Tolochenaz in het Zwitserse kanton Vaud aan de gevolgen van kanker aan en is daar ook begraven. Bron tekst: Wikipedia.
Ingekleurde foto Audrey Hepburn

Reacties

Populaire posts